fbpx

Vermoeidheid is een waarschuwingssignaal

Vermoeidheid is een waarschuwingssignaal van ons lichaam. Een signaal om het rustiger aan te doen of te stoppen omdat je energie voorraad bijna op is. Dit signaal is te vergelijken met signalen zoals dorst of honger. Natuurlijk kun je dergelijke signalen negeren of uitstellen, omdat iets anders op dat moment belangrijker is of lijkt.

Negeren van vermoeidheid heeft een prijs

Bij het negeren van het signaal vermoeidheid ontstaat er een energie probleem, ter vergelijken met wanneer je weigert te gaan tanken bij het aangaan van het dashboardlampje van een lege benzine tank. Toch zijn we in staat het nemen van rust uit te stellen. Dat komt doordat je brein bij het negeren van het signaal vermoeidheid automatisch de aanmaak van stresshormonen activeert: adrenaline en cortisol (ha, daar komt een bron van het altijd onrustige gevoel naar boven). Deze hormonen stellen je in staat om toch een prestatie te leveren wanneer de gewone voorraad energie vrijwel op is. De stresshormonen gebruiken hiervoor energiereserves. Dit heeft echter wel een prijs: om deze energiereserves te kunnen aanspreken worden andere weefsels afgebroken, waaronder de suikervoorraad uit de lever en in een later stadium spierweefsel (ha, daar is de uitleg voor extreme vermoeidheid na anders zo verkwikkende sportprestaties, het lichaam is gewoonweg niet meer zo sterk en vitaal, omdat je roofbouw op jezelf hebt gepleegd).

Doorgaan bij vermoeidheidssignaal zorgt voor overbelasting

Een ander nadeel van doorgaan bij het signaal vermoeidheid zit hem in het volgende. Nu komt ie. De automatisch geactiveerde stresshormonen zorgen ervoor dat je lichaam en geest alert worden – en blijven. Onbewust word je in de ‘fight-flight-freeze- modus gezet. De spierspanning in het hele lichaam gaat omhoog, je hart gaat sneller kloppen, andere processen in je lichaam raken in de war of staan on hold (afvallen lukt niet) en je gaat sneller denken om instinctief zogenaamd betere beslissingen te kunnen nemen. En dat terwijl je toch al zo laag in energie zit! Om in deze situatie zo zuinig mogelijk om te gaan met de beperkt beschikbare energie, gedraag je je zoveel mogelijk op ‘de automatische piloot’. Automatisch gedrag kost op de korte termijn namelijk minder energie dan bewust overwogen gedrag (want bewust nadenken vergt extra energie).

De neiging om automatisch gedrag te vertonen wanneer de energiereserves bijna op zijn, is bij de meeste mensen waarschijnlijk de belangrijkste aanleiding voor overbelastend gedrag. De mens is een ‘gewoontedier’. Bijna de helft van onze dagelijkse activiteit komt voort uit gewoonten en niet uit bewuste beslissingen. Dat is in veel opzichten maar goed ook. In andere opzichten kan het uitvoeren van ingesleten gewoonten overbelasting juist in de hand werken, zoals ‘ja zeggen’ tegen alles wat je wilt, moet, wat hoort, wat je beloofd hebt, wat van je verwacht wordt en wat er ongevraagd cadeau bijkomt iedere dag. Gewoontegetrouw betekend namelijk niet altijd – trouw zijn aan de signalen die je lichaam je geeft.

Te lang vermoeidheid negeren geeft slaapproblemen

Waarom is dit zo belangrijk? Als je lang achtereen in de fight-flight-freeze modus staat, kun je ’s nachts de slaap maar moeilijk vatten, is je slaap van slechte kwaliteit of wordt je veelvuldig wakker en heb je moeite met doorslapen. Met name de diepe slaap, komt in het geding. Het lichaam kan dan niet meer goed herstellen van geleverde inspanningen. Je merkt dat doordat je gebroken opstaat, in plaats van met een nieuwe dosis energie. Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan. De vermoeidheid zorgt ervoor dat de belastbaarheid verder omlaag gaat. Je kunt steeds minder aan (fysiek en/of mentaal). Je raakt uitgeput en hopeloos. Depressie als reactie op chronische vermoeidheid komt dan ook relatief veel voor.

Wil jij zelf weer de touwtjes in handen en controle over je vermoeidheid? Ik help je graag om je reserves weer op te bouwen en vitaal te worden. Bel, mail of app voor meer informatie of een afspraak. Wil je weten of jouw behandeling vergoedt wordt? Klik dan hier voor meer informatie over vergoedingen.

LEER JE RESERVES WEER OPBOUWEN