fbpx

PIJN

Pijn is normaal, heel persoonlijk en altijd echt!

Je bent nooit van plan om pijn op te lopen. Zeker geen chronische, onzichtbare, onbegrijpelijke pijn. Maar in plaats van wachten tot het over gaat en hopen op vermindering van pijn, kun je zelf het heft van je herstel in handen nemen. Je kunt namelijk heel veel doen om beter te herstellen van pijn, klachten of blessures. Als je weet hoe het werkt. Zo kun je met een goede pijnbehandeling leren waar je goed aan doet. Wat je beter kunt laten en wat je juist moet doen.

Aanhoudende of chronische pijn

Pijn is onaangenaam, vaak onzichtbaar, heel persoonlijk en altijd echt. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. De wetenschap over pijn is tegenwoordig duidelijk: pijn is geen goede maatstaaf voor de mate beschadiging van je weefsel, niet bij chronische pijn maar zelfs niet bij acute pijn!

Pijn waarschuwt je voor gevaar of beschadiging. Zonder een pijnsysteem zouden we niet normaal kunnen leven. Pijn wordt 100% gecreëerd door het brein en is een beschermingsmechanisme. Een groot aantal factoren hebben impact op het feit of je in sommige situaties pijn ervaart of juist niet. Wat je ziet, ruikt, hoort, voelt en wat je in het verleden hebt meegemaakt, kan allemaal invloed hebben op je pijn op dit moment. Het pijnsysteem is zelfs zo effectief in beschermen dat het pijn kan veroorzaken, zelfs zonder dat er iets beschadigd is!

Als je langdurig pijn hebt, komt er een moment dat je denkt dat er echt iets goed mis is met je. Of dat je je er maar bij neer moet leggen. Het is logisch, dat het door de pijn niet lukt om normaal te bewegen en je meer rust neemt. Maar wat nou als ik je vertel dat dit averechts kan werken en dat er een betere oplossing bestaat?

Wat te doen bij chronische pijn

Een moderne pijnbehandeling is erop gericht om je pijnsysteem te trainen minder overbeschermend te reageren. Het gaat erom dat je weet wanneer het veilig is om dingen te doen. De aanpak is erop gericht je andere patronen aan te leren. Beweegpatronen, adempatronen, slaappatronen, denkpatronen. De basis van bewegen, ademen, slapen, je immuunsysteem en je stress weer beter in balans te brengen. Dit betekent verschillende dingen voor verschillende mensen, daarom is de behandeling ook altijd maatwerk.

Pijnrevalidatie

Tijdens de pijnrevalidatie leer je waarom klachten tot op heden nog niet zijn hersteld en waarom de pijn nog niet is verminderd. Je leert weer vertrouwen te krijgen in jezelf en in je lichaam, zelfs wanneer je pijn hebt. Oefeningen helpen je sterker te maken en zijn een krachtige positieve trigger voor het pijnsysteem en daarmee voor je herstel.

Kennis van pijn is enorm belangrijk om anders te leren omgaan met pijn. Tijdens de behandeling beginnen we met een uitgebreid onderzoek en een goede uitleg. Wat betekent jouw pijn? Wat kun je eraan doen? Zodra we dat duidelijk hebben, stellen we zinvolle en haalbare doelen. Alles om te zorgen dat jij weer in beweging en balans komt en wel herstelt.

Wat ik anders doe…

Ik kijk niet alleen naar de pijnlijke plek. Ik kijk naar het geheel. Hoe is je houding? Wat doet je ademhaling? Welke belemmerende overtuigingen zijn er onbewust? Wat doet verdriet en onbegrip van anderen, wat moet je laten? Mijn behandeling richt zich daarom niet primair op het wegnemen van de pijn, maar ik laat je zien hoe je zelf op een andere manier met je lichaam, gedachten en pijnklachten kunt omgaan. Je leert dan ook hoe je weer de regie kunt nemen over je eigen leven.

Wat mag je verwachten?

  • Je leert hoe pijn werkt
  • En welke factoren invloed hebben op jouw pijn
  • Zodat je minder boos op of minder bang voor de pijn hoeft te zijn
  • En je weer meer vertrouwen in je lichaam krijgt
  • Je weet wat je kunt doen en hoe je dingen kunt aanpakken
  • Daardoor je pijnsysteem weer tot rust komt en de extreme gevoeligheid afneemt
  • Je leert anders te bewegen
  • Je leert je gedachten, emoties en gevoel verbeteren
  • En je leven gaat lijken op hoe jij wil dat het is

Wanneer past deze behandeling niet bij je?

Als je een passieve behandeling verwacht. Of als je verwacht dat klachten die al langer bestaan, binnen een paar weken worden opgelost door mij. De weg naar herstel heeft tijd nodig, maar vooral ook verandering van jouw gedrag. Daar help ik je met alle liefde bij. De behandeling past dan ook niet bij je wanneer je niet openstaat voor het veranderen van je leefstijl.

PIJN IS NIET JE VIJAND