fbpx

PIJN

Pijn is normaal, heel persoonlijk en altijd echt!

Je bent nooit van plan om pijn op te lopen. Zeker geen chronische pijn. Maar in plaats van wachten tot het over gaat en hopen op vermindering van pijn, kun je beter zelf het heft van je herstel in handen nemen. Je kunt namelijk heel veel doen om sneller en beter te herstellen van pijn, klachten of blessures. Als je weet hoe het werkt. Zo kun je met een goede pijnbehandeling leren waar je goed aan doet. Wat je beter even kunt laten en wat je juist moet doen.

Langdurige of chronische pijn

Pijn is onaangenaam, vaak onzichtbaar, heel persoonlijk en altijd echt. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. De wetenschap over pijn is tegenwoordig duidelijk: pijn is geen goede maatstaaf voor de mate beschadiging van je weefsel, niet bij chronische pijn maar zelfs niet bij acute pijn! Pijn beschermt en waarschuwt voor gevaar of beschadiging. Zonder een pijnsysteem zouden we niet normaal kunnen leven. Pijn wordt gecreëerd door het brein en is een beschermingsmechanisme. Een groot aantal factoren hebben impact op het feit of je in sommige situaties pijn ervaart of juist niet. Wat je ziet, wat je hoort en wat je in het verleden hebt meegemaakt, kan allemaal invloed hebben op je pijnervaring op dit moment. Het pijnsysteem is zelfs zo effectief in beschermen dat het pijn kan veroorzaken, zelfs zonder dat er iets beschadigd is!

Als je langdurig pijn hebt, komt er op den duur een moment dat je denkt dat er echt iets goed mis is. Dat het niet (vanzelf) over gaat en dat je je er maar bij neer moet leggen. Het is logisch, dat het door de pijn niet lukt om normaal te bewegen en je meer rust neemt. Maar wat nou als ik je vertel dat dit averechts kan werken en dat er een betere pijnbehandeling bestaat?

Wat te doen bij chronische pijn

Een moderne pijnbehandeling is erop gericht om je pijnsysteem te trainen minder over beschermend te zijn. Het gaat erom dat je weet wanneer het veilig is om te bewegen. De behandeling is erop gericht je te leren weer anders (beter) te leren bewegen én denken. De basis van bewegen, ademen, slapen, je immuunsysteem en je stress weer beter in balans te brengen. En te leren met welke stappen, je lichaam én je brein dit veilig kunnen doen. Dit betekent verschillende dingen voor verschillende mensen, daarom is de behandeling ook altijd maatwerk.

Pijnrevalidatie

Tijdens een pijnrevalidatie leer je waarom klachten tot op heden nog niet zijn hersteld en waarom de pijn niet is verminderd. Je leert weer vertrouwen te krijgen in jezelf en in je lichaam, zelfs wanneer je pijn hebt. Oefeningen helpen weefsels sterker te maken en zijn een krachtige positieve trigger voor het pijnsysteem en daarmee voor je herstel.
Kennis van pijn is enorm belangrijk om anders te leren omgaan met pijn. Tijdens de oefentherapie behandeling beginnen we met een uitgebreid onderzoek en een goede uitleg. Wat betekent jouw pijn? Wat kun je eraan doen? Zodra we dat duidelijk hebben, stellen we zinvolle en haalbare doelen. Alles om te zorgen dat jij weer in beweging en balans komt.

Wat ik anders doe…

Ik kijk niet alleen naar de pijnlijke plek. Ik kijk naar het geheel. Hoe is je houding? Wat doet je ademhaling? Welke belemmerende overtuigingen zijn er onbewust? Wat doet je verdriet, wat moet je laten? Mijn behandeling richt zich daarom niet primair op het alleen maar wegnemen van de pijn, maar ik laat je zien hoe je zelf op een andere manier met je lichaam, gedachten en pijnklachten kunt omgaan. Je leert dan ook hoe je weer grip krijgt op je eigen leven. Vaak mindert hierdoor ook de pijn, want er is minder reden tot alarm.

Omdat iedereen en ieders pijn anders is, werk ik met verschillende methodes, technieken, oefeningen, beweegstrategieën, houdingsadviezen, pijneducatie, spiegeltherapie en virtual reality gaming. Met als doel? Therapie én medicatie overbodig te maken!

Wat mag je verwachten?

  • Je leert hoe pijn werkt
  • En welke factoren invloed hebben op jouw pijn
  • Zodat je minder boos op of minder bang voor de pijn hoeft te zijn
  • En je weer meer vertrouwen in je lichaam krijgt
  • Je weet wat je kunt doen en hoe je dingen kunt aanpakken
  • Daardoor je pijnsysteem weer tot rust komt en de extreme gevoeligheid afneemt
  • Je leert anders te bewegen
  • Je leert je gedachten, emoties en gevoel verbeteren
  • En je leven gaat lijken op hoe jij wil dat het is

Wil jij ook dat pijn niet langer je leven beheerst?

Wil je niet langer belemmert worden door je pijn? Zoveel mogelijk pijnvrij zijn? En leren anders met je pijn om te gaan? Zodat je weer gelukkiger in het leven kunt staan? Ik help je graag.

Wil je weten of jouw behandeling vergoed wordt? Je vindt hier meer informatie de oefentherapie vergoeding.

Minder pijn met Virtual Reality en andere methodes

PIJN IS EEN BESCHERMINGSMECHANISME