Afleren

Afleren

Afleren dat is echt zo makkelijk niet. Dus de uitspraak ‘Ik vraag me af of er ook een school is waar je kunt afleren?’ is echt belangrijk voor veel mensen. Hij komt uit het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy, wat bij ons in de praktijk ligt. Er staan prachtige wijsheden en eyeopeners in. De uitspraken zijn zo ongelooflijk liefdevol! Centraal staat dat wie je bent, helemaal ok is. Maar dat afleren, die heeft wel een heel mooie link met mijn werk.

HOUDING & BEWEGING

We hebben namelijk veel gewoontes. Sommige heel handig en efficiënt, andere juist helemaal niet. Dan is het handig om wat af te leren. Als oefentherapeut ben ik gespecialiseerd in houding, beweging en gedrag. Hoewel je in eerste instantie bij houding denkt, dat het goed is om niet te veel onderuit te zitten (wat trouwens een goed idee is om af te leren). Is houding veel meer dan dat. Houding is uitermate belangrijk in relatie tot je lichamelijke klachten, hoe je bekken staat en je voetengewelf is opgebouwd en of je wel/of niet op slot staat met je knieën. Maar denk ook eens aan hoe je houding is ten opzichte van je eigen lichaam? Ten opzichte van je lichaamssignalen? En vergeet ook niet je grenzen.

Ook bij beweging denken we in eerste instantie aan het fysieke bewegen. Lopen, sporten, het huishouden, spelen. Maar bedenk ook eens wat beweegt jou? Wat beweegt jou om te bewegen? Om naar je lichaam te luisteren of niet? Dingen te willen weten, te willen doen, het te blijven volhouden?

Al met al is dat gedrag. En het is het dus allemaal allebei. Pff jij blij dat ik breed kijk én je precies kan vertellen waar het bij jou aan ligt dat je klachten hebt. Gewoon zeggen hè, als je me even niet volgt.

GEDRAG

Ge·drag (het; zelfstandig naamwoord)1. manier waarop iemand zich gedraagt, handelt, zijn gang gaat, zijn houding laat zien, 2. iemands doen en laten, 3. de manier waarop iemand optreedt of ergens op reageert, 4. bestaat uit alle bewuste of onbewuste handelingen, die al dan niet waarneembaar zijn. 

Als oefentherapeut ben je gedragsveranderingstherapeut. Een specialist in het zo veranderen van gedrag. Zodat je gedrag weer ‘gezondheidsbevorderend’ is. Het je pijn en problemen oplost. Zodat het weer gaat zoals jij wil. Of dat nu beter slapen, minder pijnklachten of niet meer benauwd zijn is. Of een leukere opa, een moeder met een langer lontje of gewoon meer zelfvertrouwen is.

Met andere woorden, ik kan je helpen ‘afleren’. Je in beweging brengen, je houding helpen verbeteren. Door inzicht en bewustwording. Want je las al bij de beschrijving van gedrag, er bestaat ook onbewust gedrag. Ik help je bij het doen, het leren kunnen en het volhouden. Tot het moment dat ik mezelf overbodig heb gemaakt. En je weer lekker in je vel zit. Jij blij!

GEBRUIKSAANWIJZING VOOR JE LIJF

Dus oefentherapie is gebruiksaanwijzing voor je lijftherapie. Die term is bedacht door een van de jongste wijsneuzen waar ik het genoegen had een keer mee te werken. Hij had gelijk, dus ik hou hem erin! En deze wijsneus vroeg ook heel terecht, waarom hij dit niet op school leerde? Overigens is hij niet de enige. Er zijn veel mensen die me die vraag tijdens de behandeling of coaching vragen. Want waarom leren we dit niet op school? Waarom krijg je geen gebruiksaanwijzing bij jezelf? Serieus die vraag heeft je moeder zichzelf ook al tig keer afgevraagd.

WAAROM LEREN WE DIT NIET OP SCHOOL?

Het antwoord op die vraag is niet simpel. Wat wel zo is, is dat heel veel mensen het pas interessant vinden zodra alles wat goed gaat niet meer vanzelf goed gaat. Gezondheid is zolang je het hebt iets vanzelfsprekends. Net als bewegen, je houding en je gedrag. Dus zolang alles goed gaat en je niks voelt. Geen alarmbellen en meestal ook geen vragen. En dus ook geen behoefte om iets af te leren.

Totdat het niet meer goed gaat. Dan kom je erachter dat je door de jaren van alles hebt geleerd, gewend bent geraakt. Dat noemen we gewoonte en gedrag. Van sommige gewoontes ben je je bewust, van heel veel andere ook helemaal niet. Die zijn onbewust.

Maar vormen die jouw juiste gebruiksaanwijzing? Wat zegt je lijf?⠀

WAT IS JOUW GEDRAG?

Klein onderzoekje: wat is jouw gedrag? Hoe ga jij met je lichaam en gezondheid om? Zoals een auto waar je onderdelen van kunt vervangen? Die gefixt kan worden door een ander? Of als wegwerpartikelen, morgen weer een nieuwe dag?! En even checken waar het ‘t goedkoopst kan? Of houd je van duurzaam en biologisch, met zo min mogelijk rommel. Dus nadenken over welke keuzes je maakt en investeren in iets wat jaren lang mee gaat?

LEREN AFLEREN

Dat afleren, dat kun je inderdaad leren. Of liever, je bewust worden van hoe het werkt in je lichaam. Leren inzien wat werkt en dan zelf je eigen gebruiksaanwijzing ontdekken. En dingen anders leren doen. Omdat ze dan ook anders voelen. Beter, fijner, met minder pijn, met meer energie. Dus op de vraag wat doe jij nu eigenlijk voor werk, wat is oefentherapie nu precies, een simpel antwoord.

Ik heb een praktijk waar je dingen kunt afleren en waar je de gebruiksaanwijzing van je lijf leert.
Mooi werk al zeg ik het zelf.

Deze website gebruikt cookies.